Dan pobjede nad fašizmom

9AFFplakat

header_6_Dezember

Dan pobjede nad fašizmom je dan kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je rat konačno završen nekoliko mjeseci kasnije. Od dana kapitulacije nacističke Njemačke, 9. maj se svečano obilježava u velikom broju zemalja svijeta.
U cetvrtak, 9. maja u 11:00 sati ispred BBI Centra ce se okupiti aktivisti i aktivistkinje Antifasisticke akcije Sarajeva. Nije samo važno da se ne zaboravi Dan pobjede nad fašizmom, već se nad fašizmom mora doslovno svakodnevno dobijati po neka simbolička “bitka”. Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom nije prilika za slavlje, već prilika da se svaki put iznova zapitamo da li smo učinili dovoljno kao pojedinci i kao društva, da ostvarimo ravnopravnost: u politici, u međunacionalnim odnosima, u rodnim odnosima.
Fašističkim tendencijama i raznim fašističkim pokretima uvijek svjedočimo u periodima krize kapitalizma. To vrijedi i za posljednju takvu krizu, posebno u tranzicijskim zemljama. Pod najsnažnijim udarom terorističkih metoda nalaze se antifašisti koji su krvlju spremni potvrđivati svoje progresivno opredjeljenje. Boriti se za stvar naroda i pritom ne mariti za vlastiti život koštala je mnoge heroje i heroine nebrojenih godina po zatvorima, a mnogi su to platili i vlastitim životima.
Ove godine, Antifasisticka akcija Sarajevo se odlucila za direktnu akciju na ulicama svoga grada kako bi pozvala gradjane da ne nasjedaju na nacionalisticke podvale i da sire progresivne ideje antifasizma, jer antifasizam nije ideologija neke politicke opcije, antifasizam je civilizacijska tekovina i ostavstina nasih predaka, ciju borbu moramo postovati i promicati kao jedinu pravednu i razumnu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.