Drugo izdanje “Stripnjak – Graphic Books Edition”

Glimpses of Comfort – collection of comics about obsessions, freedom and romance”

Glimpses front online

Scenarij: Ella Gall
Crtež: Kostja Ribnik
Engleski jezik, 58 stranica, A5 crno-bijelo/grejskala, kolor naslovnica
Sarajevo, maj 2013.

Stripnjak Indie Comics (BiH) predstavlja svoje drugo izdanje “Glimpses of Comfort – collection of comics about obsessions, freedom and romance” koje je i strip album prvjenac autora Elle Gall i Kostje Ribnika. Ova knjižica na 58 stranica kronološki predstavlja njihove zajedničke kratke stripove koji su nastali od februara 2012 do aprila 2013 i izlazili kao web stripovi.
Također, iako su priče smještene u različite “dimenzije, svjetove i godišnja doba”, one govore o nekoj vrsti univerzalne kritike dominantnih formi u suvremenom društvu liberalne demokracije.

“…this comic book does not, as it might seem, glorify the autistic
sensibility or the ultimate adequacy of the cognitive interiority, but
it offers a critique of the dominant forms of emancipation in
modern liberal democracy.”
 
– Isječak iz pogovora, napisao Šefik Tatlić

Isto tako u ovoj kolekciji kratkih stripova možemo vidjeti i zanimljivu promjenu u crtačkom stilu Ribnika kojeg ne bi trebali nazvati “napretkom” ili slično već nekom vrstom pojednostavljenja crteža od isprekidanih grubih linija i jednostavnih panela (koji podjećaju na Alana Forda, dva simetrična horizontalna panela po tabli) do stila koji je postajao više “ligne claire” sa čistim crnobijelim kontrastima, solidnim bojama i eksperimentiranjem sa tehnikama u mnogo kompleksnijim strukturama rasporeda panela.

Ella Gall i Kostja Ribnik su prilično nova imena ali djeluje da poprilično ozbiljno pristupaju svojim stripovima i može se solidno reći, obzirom da se stripovima bave tek jednu godinu, da su ostvarili jedan prilično dobar rezultat i unijeli svježinu na domaću strip scenu.

Ova knjiga također se može čitati online ili besplatno skinuti u PDF verziji (ili donirati) na http://www.kostjaribnik.com/

ili naručiti štampana verzija na istoj ili preko izdavača
http://stripnjak.zvukovina.com/

ili pronaći na štandu sa domaćim izdanjima drugog Stripiti strip festivala koji se održava u Sarajevu od 29. do 30 maja
http://drugiugao.org/

.