Izložba Sandre Dukić na početku Gender Trouble Undiplomatic Art programa

U četvrtak 13. juna, 2013. u organizaciji Internacionalnog teatarskog festivala MESS sa početkom u 19:0 sati u Umjetničkoj galeriji BiH

izložbe Sandre Dukić “Ja se straha bojim”, “Anatomija ženskih osjećanja” i “Savjeti” otvorit će ovogodišnji Gender Trouble u okviru programa Undiplomatic Art.

Program Gender Trouble ove godine u svoj fokus propitivanja i problematiziranja stavlja objektiviziranje muškaraca i žena kroz performativnu umjetnost, te objektiviziranje same žene kroz likovnu umjetnost. Kao dio ovogodišnjeg programa, u subotu 15. juna, 2013. u 19:00 sati također u Umjetničkoj galeriji BiH, bit će održan zanimljiv performans ”Le goût” Annie Vigier / Franck Apertet (les gens d’Uterpan).

“Internacionalni teatarski festival MESS sa programom Gender Trouble namjerava nastaviti sa ciljem utemeljavanja platforme za predstavljanje problematike sa kojom se suočavaju žene i marginalizovane skupine kako sa umjetničkog tako i sa društvenog, ekonomskog i institucionalnog aspekta”, istakla je Selma Spahić, koordinatorica umjetničkih programa Festivala MESS najavljujući ovaj program.

Djela Sandre Dukić, prve umjetnice na prostoru Republike Srpske sa direktnim feminističkim djelovanjem, na nov i pomalo šaljiv način problematiziraju društvene i političke promjene koje su zadesile žene u bosanskohercegovačkom društvu tokom devedesetih. Sagledavajući žensku poziciju u privatnom i javnom životu kroz složene odnose prema ”drugosti”, Sandra Dukić aludira na historijske paradigme koje su se desile tokom socijalističkog i postsocijalističkog vremena.

Pored ovih izložbi, program ovogodišnjeg Gender Trouble 2013 sastoji se i od performansa ”Le goût” Annie Vigier / Franck Apertet (les gens d’Uterpan). Riječ je o konfontirajućem performansu u kojem učesnici i učesnice satima gledaju u publiku koja dođe, otvarajući prostor za različito tumačenje u različitim sredinama, konotirajući sa prostorom i postavljenim izložbama i instalacijama i otvarajući značenja u odnosu na kontekst u kojem se izvodi.

Ulaz na programe je slobodan.

(Kul.ba/Press MESS)