Crvena Akcija

Mladi su ubijeđeni da ne mogu ništa promijeniti i da će njihove akcije ostati uzaludne. Primjeri
pozitivnih praksi su rijetki i ono što najviše nedostaje je kreativnost, inovativnost u pristupu te
dijeljenje znanja i vještina koje ne samo da educiraju i osnažuju mlade, nego im i daju konkretne alate.
Crvena akcija je zamišljena kao projekat koji ima namjeru da kroz niz edukativnih akcija/radionica
mladima ponudi nešto drugačiji okvir i model rada koji se prvenstveno bazira na individualnom
osnaživanju, učenju kroz neformalne radionice, druženju i stjecanju vještina koje su nam potrebne u
svakodnevnom životu. Umjetnost i kultura kao platforme za rad otvaraju kreativni prostor razmjene,
promišljanja, debatiranja i stvaranja unutar Crvene akcije. Aktivnosti formulirane kao Artist Talks,
Book Club i DIY kreativne radionice će okupiti mlade ljude spremne da kroz ovakve aktivnosti
upoznaju ljude slične njima i da kreiraju drugačije prostore učenja od onih na koje su navikli kroz
formalno obrazovanje. Putem serije predavanja, razgovora, događaja i radionica želimo mladima iz
omladinskih udruženja u rubnim područjima Kantona Sarajevo pokazati da svaki put počinje prvim
korakom i da će kreativnost i uportnost postići rezultate. Želja za promjenom postoji, ali su metode
rada uglavnom vrlo konvencionalne, neinteresatne za mlade i time ne poluče očekivane rezultate.

Projekat podržava: Schuler Helfen Leben
SHL~ 30 x 30 cm-1

R A Z G O V O R SA ALBANOM MUJOM
Utorak 23.04. 2013Od 18 – 20
Čekaluša 15/1
CRVENA/LIFT

Alban Muja (1980., Mitrovica) je vizuelni umjetnik i jedan od najistaknutijih predstavnika novog vala suvremene umjetničke scene Kosova. Živi u Prištini, gdje je završio dodiplomski i postdiplomski studij na Fakultetu likovnih umjetnosti. Njegov opus pokriva širok spektar medija poput video-instalacija, kratkometražnog filma, dokumentarnog filma, crteža, slikarstva, fotografije i performansa. Njegovi radovi izlagani su na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.Alban Muja je za svoj umjetnički rad dobio nekoliko nagrada, a učestvovao je i u višerezidencijalnih programa širom svijeta od New Yorka i Novog Mexica do Turske, Engleske, Austrije i nekoliko rezidencijalnih programa u regiji.

Pod utjecajem političkih i društvenih transformacijskih procesa na Kosovu i u regiji, Muja istražuje prošlost i društveno-političke teme i povezuje ih sa svojom pozicijom na Kosovu danas.

Trenutno je u Java Galeriji za savremenu umjetnost otvorena njegova izložba pod nazivom Imenovanje koja je otvorena do 22. aprila 2013. godine, a moguće ju je pogledati svakim danom, osim nedjelje, od 12:00 do 20:00 sati.

Izložbom Imenovanje, umjetnik se u Sarajevu predstavlja radovima – fotografijama, video-radovima i filmom – koji se bave različitim aspektima politike imenovanja u tranzicijskom društvu.

Alban takođe učestvuje na ovogodisnjem Bijenalu suvremene umjetnosti D-0 ARK Underground u Titovom atomskom skloništu u Konjicu koje će biti otvoreno 26.04.2013.

IMAGING BORDERS/CRVENA AKCIJA
Razgovor sa Arminom Pilav

Nedelja 07.04.2013///Od 17 – 20///Čekaluša 15/1///CRVENA/LIFT

Armina će predstaviti projekat “Imaging Borders” – studija slučaja je grad Sarajevo te njegove stvarne i imaginarne granice. Projekat je u početnoj fazi i cilj ovih razgovora je da se uključi što više zainteresiranih građana i građanki u sam proces istraživanja na temu granica, zatim predstavljanje istih kroz fotografije, arhitektonske i umjetničke projekte, i ostale medije iz popularne kulture. Osim teme projekta bitan element je i metodologija njegove izrade, kroz multimedijalni online arhiv na koji svi mogu da reaguju tako što će priložiti svoj materijal ili komentirati već postojeći.

I u ovom projektu Armina Pilav nastoji kreirati zajednički projekat koji se oslanja na zajednički prostor grada, gdje ispitivanje i diskusija o istom stvara opet neki novi prostor.

Svi materijali ovog projekta će biti predstavljeni u novembru 2013 na Bijenalu arhitekture Shenzen u Kini.

Armina Pilav, PhD Candidate iz Urbanizma na Arhitektonskom Fakultetu IUAV Venecija. Živi i radi na relaciji Sarajevo-Venecija. Autorica je različitih arhitektonsko-umjetničkih projekata gdje propituje odnos izmedju grada-građana/građanki, pojam teritorije i politike stvaranja istih. Objavila je nekoliko naučnih radova na temu post-konfliktnih teritorija i imaginacije istih gdje je Sarajevo studija slučaja. Armina je članica Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA

Šta je nama nasa borba dala/What has our struggle given us_8 i 9.03.2013
March 3, 2013 by CRVENA
CRVENA je boja krvi i vatre, jakih emocija, ljubavi i boja alarma. Jedino se CRVENA boja smatra pravom bojom, a to je i prva boja koju je čovjek otkrio. Crvena je također i boja snage i energije koju osjećamo svaki put kada radimo zajedno. Upravo iz ovih razloga se 10 žena okupilo oko izvorne ideje za osnivanje organizacije na 8. Mart 2010 i opredijelila za ime CRVENA. Na naš treći rođendan i u čast onih koje su se do sada borile za naša prava i slobode odlučile smo se ovaj 8 mart 2013, dakle tačno 100 godina nakon što je 1913. godine, tri godine nakon međunarodne konferencije žena u Kopenhagenu, na kojoj je na prijedlog Klare Cetkin usvojena odluka o praznovanju 08. marta, u Sarajevu je održana “Proslava ženskog dana” na kojoj je učestvovalo oko 2.000 bosanskohercegovačkih žena svih konfesija, pitati: Šta je nama naša borba dala?

Sta je nama nasa borba dala_pozivnica BHS

Emisija Hayd u Park povodom 8 marta

P O Z I V NA R A D I O N I C U

Dragi aktivisti i drage aktivistkinje,

Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA vas poziva na DIY kreativnu radionicu

AKTIVISTIČKI ALATI
Petak, 8.02.2013
Od 17 – 20
Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu

Radionicu će voditi Danijela Dugandžić Živanović, Neven Misaljević , Adina Adelfina Buzdjak aktivista i aktivistkinje koji će sa vama podijeliti svoja znanja o akcijama u javnosti, alatima potrebnim da se sprovede uspješna I kreativna akcija, te zajedno sa vama raditi na izradi materijala za kampanju 1 milijarda ustaje koja će se sprovoditi u čitavoj BIH 14.02.2013

Radionica se održava u sklopu projekta CRVENA AKCIJA koji podrzava Schuler Helfen Leben u BIH.

Prijave na radionicu ovdje

Više o kampanji: http://milijardaustaje.zenskaposla.ba/

Leave a Reply

Your email address will not be published.